Breaking News
Home / Τα νέα του κλάδου / Κατασκευαστές Ηλ/γικού υλικού / 5 κανόνες για την ασφαλή εγκατάσταση ενός μετασχηματιστή

5 κανόνες για την ασφαλή εγκατάσταση ενός μετασχηματιστή

Η αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά την εγκατάσταση και λειτουργία ενός μετασχηματιστή, αποτελεί ένα αντικείμενο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον και κυριότερο, για να εξασφαλισθεί η προστασία του εξοπλισμού, της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στο σύνολό της, αλλά κυρίως η προστασία της ανθρώπινης ζωής από ατυχήματα.

Δεύτερον, για να εξασφαλισθεί η ενεργοποίηση της εγγύησης, η οποία παύει να ισχύει σε περίπτωση που δεν έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες κατά την εγκατάσταση και χρήση ενός μετασχηματιστή.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε πέντε (5) βασικούς κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται αυστηρά, κατά την εγκατάσταση ενός μετασχηματιστή.

  1. Η εγκατάσταση πρέπει να γίνεται από αδειούχο ηλεκτρολόγο

Αν και η εγκατάσταση ενός μετασχηματιστή μπορεί να φαίνεται απλή και εύκολη σαν διαδικασία, η πραγματικότητα και η εμπειρία έχει δείξει ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όταν δεν γίνεται από αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, που διαθέτει την απαραίτητη επαγγελματική επάρκεια. Το ίδιο ισχύει και για την οποιαδήποτε μελλοντική επέμβαση στο μετασχηματιστή μετά την αρχική εγκατάστασή του.

  1. Ορθή επιλογή της ονομαστικής ισχύος του μετασχηματιστή

Κατά την επιλογή της ονομαστικής ισχύος του μετασχηματιστή, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μια διακύμανση της τάσης εισόδου ως +10%, επιφέρει ανάλογη διακύμανση στην ισχύ του φορτίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει το μετασχηματιστή σε υπερφόρτωση. Συνεπώς, πρέπει να δίνεται ανοχή +10% επί του βασικού υπολογισμού της ονομαστικής ισχύος.

  1. Έλεγχος του συντελεστή ισχύος του φορτίου

Ο έλεγχος του συντελεστή ισχύος του φορτίου είναι απαραίτητος προκειμένου να συνυπολογιστεί στη διαστασιολόγηση της ισχύος του Μ/Σ, ως φαινόμενη ισχύς (VΑ) (π.χ. λαμπτήρες φθορισμού, οικονομίας, HQI, LED, κινητήρες, κλπ). Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται το λάθος – που γίνεται πολύ συχνά – να επιλέγεται ο μετασχηματιστής ανάλογα με την ενεργή ισχύ του φορτίου σε (W) και όχι με τη φαινόμενη σε (VA), η οποία είναι αυτή, που στην πραγματικότητα φορτώνει τον μετασχηματιστή.

  1. Έλεγχος τάσης εισόδου – εξόδου με το μέγιστο φορτίο γραμμής

Ο έλεγχος της τάσης εισόδου και εξόδου με το μέγιστο φορτίο της γραμμής που τροφοδοτεί ο μετασχηματιστής, πρέπει να γίνεται όταν το κύκλωμα τίθεται σε λειτουργία. Πτώση τάσης της εξόδου πάνω από το 6% της ονομαστικής (με τάση τροφοδοσίας την ονομαστική) υποδηλώνουν υπερφόρτωση. Σε αυτή τη περίπτωση ο μετασχηματιστής πρέπει να αντικατασταθεί με κατάλληλο μεγαλύτερης ισχύος. Όταν η πτώση τάσης της εξόδου είναι μικρότερη του 6% της ονομαστικής, τότε ουσιαστικά διασφαλίζεται ότι έχει εγκατασταθεί μετασχηματιστής της ενδεδειγμένης ονομαστικής ισχύος.

  1. Επαρκής αερισμός του μετασχηματιστή

Η τοποθέτηση του μετασχηματιστή θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός του, στα όρια της θερμοκρασίας περιβάλλοντος (ta). Στη περίπτωση που η πινακίδα δεν αναφέρει το όριο θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αυτό είναι οι 25°C (βάσει του προτύπου EN 61558-1, παράγραφος 8.1.ο). Η θερμότητα, που εκπέμπει είναι ανάλογη της ισχύος του.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση εξαρτημάτων που εκπέμπουν θερμότητα κάτω από το μετασχηματιστή (σε περίπτωση κατακόρυφης στήριξης). Εξαρτήματα ευαίσθητα στη θερμότητα όπως ηλεκτρονικά κυκλώματα, πρέπει  να τοποθετούνται κατάλληλα.

Δυστυχώς, στην πραγματικότητα παρατηρείται το φαινόμενο της εγκατάστασης μετασχηματιστών μέσα σε στεγανά κιβώτια του εμπορίου, κάτι που φυσικά εμποδίζει τον απαραίτητο αερισμό. Αποτέλεσμα αυτού είναι να καταστρέφεται ο μετασχηματιστής, καθώς η θερμότητα που αναπτύσει αυξάνει συνεχώς τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και έτσι οδηγείται συνολικά σε συνεχώς αυξανόμενη υπερθέρμανση.

Η πλήρης διαδικασία ασφαλούς εγκατάστασης των πιστοποιημένων μετασχηματιστών της EMMIS, αναγράφεται αναλυτικά στο εγχειρίδιο χρήσης που βρίσκεται εντός της συσκευασίας. Για οποιαδήποτε επιπλέον απορία ή διευκρίνιση χρειασθείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Τεχνικής Εξυπηρέτησης (210 3460222).

Πηγή: EMMIS

Материалы по теме:

Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας προς ΔΕΗ: Κόψτε το ρεύμα σε όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ
Το πράσινο φως προς τη ΔΕΗ για να προχωρήσει σε αποκοπές μετρητών (να κόψει δηλαδή το ρεύμα) σε όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ ...
Γενική συνέλευση ΠΟΣΕΗ
Ξεκίνησε σε μία δύσκολη εποχή η Γενική συνέλευση του κορυφαίου οργάνου του κλάδου των Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ). Ευχόμαστε  καλά αποτελέσματα!
Ηλιακή ενέργεια… ή αλλιώς, δωρεάν κίνηση!
Μόνο παραγωγή ρεύματος; ή και κάτι μεγαλύτερο; Πως θα σας φαινόταν να αξιοποιήσουμε μία δύναμη όπως αυτή του ήλιου με τέτοιο τρόπο που να μπορούσε ...
Παράθυρο στην ηλεκτρική ενέργεια
Τα νέα μας ήρθαν από την Κίνα. Ένα παράθυρο διαφορετικό από τα άλλα,  παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Οπτοηλεκτρονικής, που πραγματοποιήθηκε  στην Ταϊπέι, στην ...
Δελτίο τύπου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων για την κλιματική αλλαγή
Σε έκδοση δελτίου τύπου προχώρησε η ΠΟΣΕΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2017 απαντώντας στην ουσία στις συντεχνιακές και ατεκμηρίωτες γραπτές ...

About Γραφείο τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *